jangan segan jangan malu.ceq x makan orang aih

Wednesday, March 18, 2009

permata yang ilang di seludup oleh pink panther

yaa anak-anak.ari ini cikgu loti akan mengajar kamu dialek-dialek atau omputih kata mother tongue penduduk peribumi kedah..okeih..let da movie began!!!aiceh...mcm box office punya pilem la plak...hehehehehehe 1st,kita setart dengan penggunaan kata hari-hari kedai hari-hari.seperti yang kita sudah maklum,kedah terbahagi kepada beberapa daerah dan daerah dipecahkan kepada beberapa buah kampung dan kampug dipecahkan kepada beberapa buah mukim dan mukim dipecahkan kepada beberapa buah negeri....kuang...kuangg...kuangg(ni padahnya budak yang selalu fail georgrafi nk bercerita tentang kedudukan muka bumi kedah...gedebus!!!!kena baling kasut)..okeih enough merapu meraban..back to da earth...sebagai contoh penggunaan bahasa pasar orang kedah yang tinggal di dawasan bandar adalah seperti berikut:

air(water)=ayaq

bahasa baku:air sirap ini sungguh manis
bahasa kedah:manih sangat aih ayaq sirap
*ayaq sirap juga disebut ayaq manis(bonda saya selalu order ayaq ini dan telah menyebabkan kekeliruan kerana kaum muda mudi sekarang sudah tidak mengenali apa itu ayaq manih dan juga ayaq kenduri-sbb time kenduri kawen konpom minuman dia ayaq sirap)

pergi(go)=pi
hendak(want)=nak
bahasa baku:saya hendak pergi ke gerai apam mak munah lenggang
bahasa kedah:saya nak pi gerai apam mak munah lenggang.
*betapa ringkasnya bahasa kedah dan betapa merdunya antonasi menyebutnya


sekejap(wait)=sat
bahas baku:minah!!sekejap lagi siti hendak buat konsert
bahasa kedah:minahhh woooiii!!!sat lagi siti nk wat konsert nih
*ini aksi bukan hendak bergadoh ya.ini aksi beramas mesra ya


ok..itu bahasa kedah bagi bagi yang duduk di kawasan bandar.lorat kedah kat kawasan saya (baling) amat la len.kat baling ada dialek yg asal dari daerah sera(paling best kalo dengaq),yang dekat ngan sempadan siam pun len gak.okeih.mcm kawsan aku baling nih,xjauh beza sangat.contoh nya seperti berikut:

air(water)=lorat baling panggey air(sebutan "air" lam omputeh bermaksud angin).

kelek=pulang

mek=mak

srok( xtau nk eja mcm mn)= brekfast

mising=sakit perut
*citer sedih menusuk kalbu sket:terjadi apabila aku sekeluarga baru pindah kat umah arwah tok ngan tokwan aku bagi memenuhi mandat untuk menjaga rumah tersebut.kebetulan pada masa itu,kat kawasan kampung aku dilanda gejala penduduk terkena ceret berek preeeettttt..time tuh my mak nagnh berborak2 ngan sepupu dia la kiranya.depa ni bercerita tentang penyakit nih.begini alkisah nya dialog:

mak punya sepupu: kampung sebelah anak pak mat tuh mising
my mak:ya ka?sekarang banyak yang mising la..dah xboleh lepaq2 kat kedai makan
my adik yang dari td pasang telinga:mak,sapa yang ilang?
mak punya pupu n my mak:ternganga sampai nmpak anak tokak...

kuang...kuang...kuang...tuh la mak.kan nak ajaq anak2 mak ni bahasa lidah mak.kang dah tersalah paham...huhuhuhuhu..dialogtuh lebey kurang mcm tuh la..ingat2 lupa..mak father selalu kata mcm ni kat my mak"mu la,bkn nak ajaq anak2 cakap bahasa mu..(my father can understand my mother dialek).tuh kisah lama.sekarang my adik2 kan already paham apa kengkawan depa nyembang n xmcm aku.kalo ikut mak g kenduri kawen,jenuh aku tadah telinga kena talbiah ngan makcik tuh siap ngan pakej sekolah lagi...huhuhu...lorat baling is intereting.x caya tanya kak una...kan kak una kan....kan..kan...

mat saleh a.ka. pelancung:excuse me sir,how far lenggong from here?
* mat saleh ni nak pi kolam ayaq panaih kat lengong baling.dia tanya orang tempatan baling a.k.a tokwan2 kat situ la n dat tok wan tuh balas mcm nih

tokwan:tak tu' dey

mat saleh:what!!!!two days????*sighhhh..

*teruih heart attack mat saleh pakej ngan rahang terkeluaq dari posisi asai.mana taknya,nak pi lengong sampai dua hari..kuang..kuang...kuang.....dia dengaq la mcm 2 hari tapi apa yang tokwan tuh cuba smpaikan yangtokwan tuh xtau apa yang mat saleh tuh cakap a.k.a x paham la...cerita ni sepupu aku yang stori.xtau la betui ka x.....

*kalo nak test cakap kedah
test cakap ayat nih

ulaq sawa ataih pagaq terketaq-ketaq

sekali napas ya siap ngan nahu-nahunya...

cekedutt!!!!!!!!!!!!!!!

5 comments:

  1. pi legong laa cheq bukan nak pi lenggong... lenggong tuh nun kat perak nun...

    Apa nak jadi laa hang ni cheq oiii... duk Baling pon buleh tak pass nama tempat... Hahahahahahahah :P :P :P

    ReplyDelete
  2. hahahha mcm2lak rizz dpt blja nih:p btw cntik dh blog u ni hehehe

    ReplyDelete
  3. rizz:hehehehehe...skunk pat rizz dapat msuk kelas kaih.yuran adalah sebanyak RM 100 semenet!!!kalo daftar,saya kasi tembak itu lu punya muntut...muahahahahaha

    ReplyDelete
  4. rizz:ni pun hasil pengajaran sifu hana..dh cantik belog neh

    ReplyDelete

ai lebiu la