jangan segan jangan malu.ceq x makan orang aih

Monday, April 20, 2009

dari dap0r mak minang lenggang menyediakan ap0m balik terkangkang

kali ni dapor mak inang ingin menyajikan petua-petua yang digunakan oleh zaman nenek moyang kita dalam menjaga kecantikan rupa pasras dan juga kebersihan dan kenaggunan diri.

petua-petua yang pertama sekali mak inang ingin ucapkan ialah cara-cara untuk menghilangkan bau badan.cara-caranya ialah ambek sebiji buah limau xkira limau apa selagi dia bernama buah limau.dibelah dua dan ditoyoh di celah2 ketiak cucu selepas sudah manda ya...jgn di toyoh sebelom mandi...kang xnyempat jus2 limau tuh nk perap lam kulit.cuba la setiap ari nescaya bau badan akan ilang.silap ari bulan boleh bukak kedai spa sendirik.

yang kedua ialah kalo muka anak2 berjerawat batu,jgn riso.penawarnya pun berbatu jugak...ambek daum jambu batu ya anak2.tumbuk sehingga lumut dan campurkan sedikit dengan bedak sejuk dan tempek dekat kawasan yang berbatu itu.nescaya,kawasan yang berbAtu itu akan di simen semula.

yang ketiga adalah untuk melembutkan lambut.sapu rambut anak2 dengan santan lalu dibungkus selama beberapa jam supaya santan itu berjaya menyerapkan diri.setelah itu,basuh la rambut anaka2 dengan rejoice.mengapa rejoice?sbb mak inang menggunakan rejoice.guna jari pun boleh kerepeng!!kalo gamak nya rambut anak2 tidak mahu lembut,rendam la rambut anak2 dalam pelembut kain softlan.

yang ke-empat ialah cara2 untuk mengebukan kulit wajah anda.mbek sebeiji telur diasingkan keputihan dan kekuningan nya.ambil keputihannya lalu disapukan ke muka anak2 dan biarkan kering.sesudah kering,bilas muka anak2 dengan air bersih.jika cara ini tidak mengebukan kulit anda.ambil klorox dan rendam kan muka anda..

selamat mencuba dan selamat beramal!!!

5 comments:

 1. yang sebonar rizz.apam tuh xterbalik..nama sebenarnya apom lenggang.nk dijadikan cerita,apom lenggang ni terbelanggar dengan divider jalan lalu la terbalik bergolekan...dengan itu,terciptala apom balik..muahahahhahahaha

  ReplyDelete
 2. err... mak inang, cemana caranya nak melebatkan rambut?? Mueheheheh :P :P

  ReplyDelete
 3. nk molebatkan rambot?sonan ajo ah...encik una sila pergi ke kedai lalu mengorderkan kiwi kasut lalu dikiwikan pada tempat2 yang ingin dilebatkan.nescaya dalam satu minit akan terdapat perbezaannya

  ReplyDelete
 4. chett... Kalo tak jadik, aku sekeh pala lutut hang doploh kali satgik... Hahahahahah :P :P

  ReplyDelete

ai lebiu la