jangan segan jangan malu.ceq x makan orang aih

Wednesday, June 10, 2009

karangan tak bertajuk

seiring dengan globalisasi,kadar kemajuan negara berkembang pesat.banyak sektor-sektor perkerjaan memerlukan perkerja-perkerja yang memenuhi kriteria-kriteria yang memenuhi kehendak para majikan untuk menjamin perkembangan syarikat mereka.kadar kelulusan yang tinggi membuat kan anak muda mudi kita berlumba-lumba menimba ilmu untuk meningkatkan lagi potensi diri mereka.namun begitu,terdapat juga sektor pekerjaan yang tidak memerlukan kadar kelayakan akademi yang tinggi seperti penyamun,peragut,penyamaran dan sebagainya dan sektor pekerjaan ini mendapat sambutan tinggi.(dh mcm karangan budak darjah onam.tu la.rega barang nak tinggi,gaji ciput,sume nak kelayan tinggi2.bg orang yg sederhana,ni la option yang dia ada)

mengapakah ini yang terjadi.krisis ini terjadi kerana peningatan ekonomi yang semakin tinggi menyebabkan semua harga barang tinggi even kadar nak masuk toilet pun tinggi.cas lima kupang tapi toilet....humang aih...rasa mcm dok kat tempat plupusan sampah yo....bukak paper yo,rompak sana,bukak tibi,ragut sano sani...aku pun naik saspen.mcm nk letak purse dlm sepender yo.selamat sket.aku rasa kadar pekerja ni memningkat sbb kerja ni je yang tak memerlukan kadar kelayakan akademi tinggi.ang reti cakap omputih ka,x reti ka tuh suma tarak hal..janji hati mau kental.ekonomi pun satu hal jugak.harga sume barang sume nak naik..modes pun harga naik..penin aku.gaji yang rm1+++ ni rasa mcm lekat celah gigi ja.nak beli barang pun yang mana penting.huh...

1 lagi,penyamaran.zaman skunk aku konpom susah nak kesan mn 1 yang asli mn 1 yang palsu.contoh mcm kes dulu,ada orang menyamar jd polis.mn mangsa bajet polis tuh hanya la usupadora.kalo aku pun,aku x bajet polis tuh la usapadora.contohnya mcm benda yang jd kat aku.bulan 4 lepas,kena klentong ngan pakcik tua.dia dakwa dia kawan bos aku.naseb baik dia kibab duit aku je.aku tak kisah la janji aku selamat.semalam pun da orang datang.dakwa dia kastam.tapi cara dia buat aku ragu2.aku rasa dia pon la usopadora la.tapi aku tersilap cakap la yang bos aku selalu masuk lepas time lunch.time tuh yang aku ingat aku nak suh dia blah cepat je.ari ni konpom ari yang panjang buat aku.

konpom aku jadi cacing kepanasan.balik kang aku nak carik balik la buku taekwondo aku.ilmu power ranger harus dipraktik kan kembali.

2 comments:

  1. toksah la cye..
    sure tipu tue..
    klo nk cnfrimation ko try kol pd pihak berkenaan

    ReplyDelete
  2. skang mmg zaman tipu-menipu.. huhuhu...

    ntah2.. kat blog pon org menipu... hmmm...

    ReplyDelete

ai lebiu la