jangan segan jangan malu.ceq x makan orang aih

Wednesday, August 11, 2010

Ini semua disebabkan mindset kita

Jap
masa tulis tajuk diatas,
isi bukan main banyak dok timbul-timbul dalam kepala hotak aku ni
lagak macam ikan keloi mengambil napas.
elok nak karang isi je.
haram!!!
ilng abes...
pecut umpama watson nyambek.
hampeh betoi.
naseb bek posa.
sabare...sabare...sabare....
*************************************************************************************
Semalam,
sewaktu dalam perjalanan pulang dari kuliah.
aku tanya kawan aku,
"mengapakah bila kita berpuasa di bulan biasa(contoh macam ganti puasa, puasa sunat) tak terasa letih macam kita puasa di bulan Ramadhan?
kawan aku menjawab,
"mungkin disebabkan oleh bulan Ramadhan itu bulan yang mulia
Justeru itu Allah menguji kita untuk melihat sejauh mana keimanan kita"


Okey.
jawapan yang bernas.
tapi, bagi aku
ini semua disebabkan oleh mindset kita
contohnya seperti aku
kalau aku tengah buat puasa qadha atau puasa sunat,
suruh melompat aku still macho lagi.
tak der semput-semput ha.
tapi,
bil time bulan Ramadhan,
kalau boleh,
berjalan pun nak suruh orang dukungkan.
sebab kalau bulan tak posa,kita hanya posa seari atau dua hari
tak pun selang-selang.
ari ni posa esok tak posa kan.
so, tak kisah la letih walopon seari.
pas bukak posa,
kalo tak melantak sepenuh jiwa dan raga pun tak apa.
esok masih ada.

tapi,
kalo bulan ramdhan,
nak melantak puas-puas pun masa berbuka dan bersahur je.
kalau tk sempat nak lepaskan keinginan.
esok mula la terbayang-bayang
laksa
bihun sup
rojak
tom yam.
time semayang terawih,
asai tok imam baca surah panjang sikit,
mula la otak kita melayang -layang ingat,
jus bortuqal(oren dalam bahasa arab ialah bortoqal)
jus babaya(babaya ialah betik)
jus al-fawakih(fawakih ialah buah-buahan)
kan tak khusyuk tu.

Justeru itu,
marilah kita sama-sama,
dengan berpikiran begini:
membetulkan mindset kita
"tak aper,kalau tak sempat melantak time berbukak tadi, bulan depan kan boleh melantak puas-puas".
"ala,puasa setahun sebulan je.bukan berbulan - bulan pun".



4 comments:

  1. bila pose ramadhan je mindset kita set untuk pakai pakian yg sopan2 dan juga xpasal jadi baik...bila raya menjelang...ziarah kubo pun kalau boleh nk pakai mini skirt..cerah masa depan jenazah2

    ReplyDelete
  2. hentakbelipat:tak yah tunggu bulan posa.tengok ari jumaat je.asai jumaat je,pakai baju kurung.ari lain skirt menjadi pojaan ati.
    bukan setakat corah bijik mato,juling dh hapo jenazah2 tu

    cik gula-gula:sama2 la kita mngerjakan ibadah di bulan mulia ye.tengah kawal nafsu nak bergosip ni...hnssffff...hnsffff

    ReplyDelete
  3. kak una rasa puasa time ramadhan takde kena gastrik...

    tapi time ganti posa selalu je gastrik datang... susahhhhhh~~~

    ReplyDelete

ai lebiu la