jangan segan jangan malu.ceq x makan orang aih

Friday, February 25, 2011

Idol

Sepanjang aku hidup hingga sekarang ni, idol aku cuma seorang je iaitu mantan perdana menteri kita, Dr. mahathir. aku salute cara dia pikir, cara dia buat kerja. kekadang macam nak datang dekat waktu tengah tengah malam bukan nak sekodeng ye, dengan berpakaian sut bedah anatomy grey nak curik sebelah otak beliau. sebelah je untuk buang otak karat aku. aku kira, aku dengan beliau ada jugak la persamaan. kalau nak buat kerja atau sesuatu, aku jarang nak pong pang pong pang bagai nak rak. diam diam aku buat sampai siap, baru aku pong pang pong pang bagai nak rak. malu weh pong pang pong pang bagai nak rak kalau kerja tak siap.

Dan aku salute cara Datok Siti Nurhaliza berjaya. Nak kata aku die hard fan dia, nyanyi lagu dia pun lirik boleh salah. Masa orang dok perlekeh dia tak pandai english, mantain je senyum nampak lesung pipit. aku? kalau orang perlekeh aku tak reti cakap omputeh(memang tak reti cakap pun) konpom aku hempuk dengan lesung batu. Tak reti reti dia pun, sampai jugak dekat dewan albert (betuikan ? ke aku tertukar nama dewan). korang ada ker?

Aku jugak admire cara dan sikap omputeh untuk mencapai kejayaan. Masa aku tengok So You Think you can dance, aku kagum dengan azam mereka. Sampai aku siap cakap dekat Mr. tat," Ayah, omputeh ni, kalau depa nak buat satu benda, depa akan buat sunguh sungguh kan. tak macam orang melayu kita kan."( tawakal je time ni. silap ayat takut kena hempuk dengan mr. tat) dan ayah aku bersetuju dengan aku. Dan aku cukup pantang, menyampah kalau aku tengok realiti show , tak kira la menyanyi ke, berlakon ke hape ke dengan niat nak mengubah nasib keluarga. Dengan menyanyi boleh kaya ke? Lain la kalau duduk dekat Hollywood. Realiti show yang paling aku suka tengok ialah showdown. tak ader nyer drama, drama, drama air mata mengalir dengan alasan nak ubah nasib keluarga. Banyak cara lagi boleh di gunakan.

Dan yang terbaru, idol aku bertambah lagi seorang. Baru je lagi. baru beberapa jam je aku baca entry da, aku terus terpegun, terpesona, tergamam, terghairah, terklimaks dan ter, ter, ter lagi la. Sebab setiap bait bait ayat dia, mampu membuat otak karat aku berpikir. dia berdakwah tapi tak extreme sangat. kira cara dia mem"brain wash" otak kita cara ranggi sikit la. aku rasa korang semua dah tau kot. aku je ketinggalan zaman. ini pakcik hamka kita.my new idol.

2 comments:

  1. harituh lu kata, jelina jolieng adalah idol blogger lu.. lu lupe nk mention ke hape?

    keh keh keh!

    ReplyDelete
  2. pitaschio: demmm!!! wa ilang ingatan. nasib lu tolong ingat kan wa versi pitaschoi. jelina idol wa dalam mimpi2 indah..

    ReplyDelete

ai lebiu la