jangan segan jangan malu.ceq x makan orang aih

Monday, December 8, 2014

Relevan

Masih relevan ke blog ni?
Ada ke yang nak membaca lagi?
Ke dah nak dekat zaman zaman kepupusan seperti Tagged,MySpace dan friendster.
Sekarang ni lebih senang berinstagram je.
Kalau mengurat pun, dah tak mintak dah number phone ni. So abad 90an kata nya.
Sekarang ni,kalau nak mengurat, depa mintak ID wechat,line dan segala jadah adik beradik nyer.

Aku?
Apa nama instagram awak?
Tite nak pollloooowwwwww...
Hahaha

Wednesday, December 3, 2014

Rejeki

Kata orang tua yang berserban putih itu,
Rejeki Tuhan itu ,
Ada di mana mana sahaja.
Kalau sang anak rajin berusaha,
Rejeki itu akan datang.
Tatapi,
Kalau sang anak rajin nya kayak seperti ular sawa yang kekeyangan,
Nescaya rejeki itu sendiri yang akan buat pusingan u-turn nya .

Iya.

Aku tau.
Rejeki tuhan itu luas.
Pokok pangkal nya usaha itu harus ada.
Oleh sedemikian itu jua la,
Aku nggak pernah kenal apa itu putus asa menghantar resume ku kira kira sebanyak seribu seratus empat puluh empat kali ke syarikat syarikat yang gah di Malaysia ini.
Tetapi, bak kata orang tua berserban itu, kalau sang anak sudah berusaha,tetapi masih ngakk ada rejeki, cuba take five sekejap dan munasabah. Apa yang bole bisa dilakukan untuk mencari rejeki.

Lalu aku,
Mengeluarkan sekeping A4 lalu mula menulis senarai senarai pekerjaan yang mungkin akan betah bertahan dengan akh.
Penari tiang.. Hurmm. Aku ini nari nya umpama pinokiu yang skru nya udah linggar.  Memang ngak pantas mau menari.

Perompak.. Hurm... Aku ini,menonton aksi keganasan pun udah manpu menguap.. Mana bisa aku merampuk bank..

Apa ya yang bisa aku lakukan. Apa yang aku bole laku kan.

Ah.. Aku bisa meniaga. Bak kata para alim ulama, meniaga itu lebih bagus.. Yaa... Lagipun,aki udah bisa meniaga zaman kecil ku. Apatah lagi, aku sudah mendapat larihan insentif meningkat kan tahap kesabaran ketika bekerja di kedai yang menjual tudung.

Dengan itu, terbentuk la satu entitu perniagaan yang diberi nama glamer ,lotimukhtar. Ya.. Aku meniaga di instagram. Kalau kalian pingin bergaya ala ala model,hijabista, marila kalian ke instagram aku. Taip lotimukhtar,lalu ketemu la kamu dengan aku.

Di lotimukhtar,aku menjual dress, jubah, europe top, blouse dan pelbagai lagi pakaian wanita yang insyallah boleh menutup aurat. Ya iya lah.. Aku ngak mahu ke nereka bersama kalian jika aku menjual pakaian yang seksi.

Harapan aku,lotimukhtar bole menjadi gah seperti calaqisya,radiusite ,bellamara dan lain lain lagi.

Aminnnnnn...(kamu juga amin kan).